Графички дизајн и графички дизајнер

Grafički dizajn je primenjena umetnost. Kao disciplina dizajna, grafički dizajn ima za zadatak grafičko oblikovanje komunikacije različitih medija. Tu spadaju: novine, časopisi, brоšure, katalozi, knjige, lifleti, flajeri, plakati, baneri, bilbordi, vizit kartice, marketinške kampanje proizvoda i usluga i tome slično. U novijem značenju grafički dizajn uključuje takođe i sve grafičke produkcije prilagođene elektronskim medijima tj. internetu odnosno televiziji i drugim medijima. Grafički dizajn je umetnost i profesija odabira i aranžiranja vizuelnih elemenata kao što su tipografija, fotografija, ilustracija, simboli i boje sa ciljem prenošenja neke poruke određenoj publici. Ponekad se za grafički dizajn koristi kovanica „vizuelna komunikacija“, kojom se želi istaći njegova funkcija davanja forme i oblika informacijama. Zadatak grafičkog dizajnera je kombinovanje vizuelnih i verbalnih elemenata u jednu organizovanu i efikasnu celinu. Može se reći da je grafički dizajn kolaborativna disciplina. Pisci kreiraju reči i slogane, fotografi i ilustratori kreiraju vizuelne elemente, tipografi različite tipografije, dok dizajner stvara kompoziciju (celinu) vizuelne komunikacije tj. dizajn. Grafički dizajner je umetnik koji radi grafički dizajn i obično se bavi komponovanjem slika i tekstova. Grafički dizajner stvara grafiku uglavnom za publikacije za štampu ili za elektronske medije. On je odgovoran za dizajn, tipografiju i ilustraciju. Rezultati njegovog rada je brošura odnosno reklamni materijali i cilj njegovog rada je prezentacija informacija pristupno i estetski. Grafički dizajner i drugi umetnici po nekada stvaraju delo samo na osnovu čiste inspiracije za dobar ugođaj i za zabavu, ali mnogi rade za različite klijente koji žele da propagiraju i publikuju neku od svojih tema, posao ili proizvod.

Tipografija

Tipografija je jedna od najznačajnijih oblasti za grafički dizajn i bavi se izborom i organizacijom oblika slova i drugih grafičkih karakteristika štampane strane. Ona se bavi svim pitanjima koja utiču na izgled strane i doprinose efikasnosti štampane poruke: izborom fonta tj. oblikom i veličinom slova, znacima interpunkcije, dijakritičkim znacima i specijalnim simbolima; razmakom između slova i reči; razmicanjem redova; dužinom redova; veličinom margina; količinom i mestom ilustracija; izborom naslova i podnaslova; korišćenjem boje i svim ostalim pitanjima prostorne organizacije ili „konfiguracije“. Grafički dizajn koristi tipografiju za jedan od svojih najsnažnijih elemenata, gde je manja briga oko čitljivisti već je potencijal usmeren na korišćenje slova u umetničke svrhe. Slova su kombinovana sa grafičkim elementima i slikama formirajući odnos dijaloga između reči i slika. Boja i veličina slova su elementi koji mnogo više ovde preovlađuju nego u tekstualnoj tipografiji. Boja se koristi za emocionalne efekte u cilju prenošenja tona i prirode datog subjekta stvari. Tipografija je oblikovana ortografijom i lingvistikom; strukturom reči, čestom upotrebom reči, morfološkom i fonološkom strukturom i lingvističkom sintaksom. Čitljivost i čitkost su termini koji se često mešaju. Termin čitljivost se najčešće i najpravilnije koristi da opiše lakoću sa kojom je pisan jezik čitan i razumljiv- podrazumeva teškoću jezika samog po sebi, a ne njegovog izgleda. To je više psiholingvistička nego tipografska tema. Faktori koji utiču na čitljivost uključuju rečeničnu dužinu, dužinu reči kao i učestalost neuobičajenih reči. Tipografija je svuda oko nas: na lifletima, flajerima, brošurama, posterima, plakatima, bilbordima, promotivnim materijalima, u filmovima; na monitorima kompjutera i mobilnih telefona što su HTML5 baneri. Grafički dizajner treba da se interesuje i za takve stvari kao što je vrsta štamparske boje, izbor papira i način štampanja.

Ilustracija

Ilustracija je jedan od najznačajnijih elemenata za grafički dizajn može biti crtež, slika, fotografija ili drugi oblik umetnosti. Grafički dizajner koristi ilustracije da dekoriše priču, pesmu ili deo tekstualne informacije (kao što je članak u novinama), tradicionalno vizuelno predstavljajući neki deo opisa u tekstu. Počevši od 1990-ih, tradicionalni ilustratori i dizajner se suočavaju sa izazovom upotreba kompjuterskih programa Adobe Illustrator i CorelDRAW. Uprkos postojanju starih tradicionalnih tehnika ilustracije, kompjuterski programi za grafički dizajn sve više dominiraju tržištem, dok se ilustratori čak i posebno obrazuju za rad nad takvim vrstama programa.

Razvoj

Grafički dizajn kao profesija je u vrlo uskoj vezi sa tehnološkim inovacijama, društvenim potrebama i vizuelnom maštom stvaralaca. Praktikovao se u različitim oblicima tokom najranije istorije, a najstariji primeri se sreću u manuskriptama stare Kine, Egipta i Grčke. Pojavom štamparstva u 15. veku, grafički dizajn se prilagođava novom mediju i otada se neprestano razvija. Krajem 19. veka, grafički dizajn se oblikuje u formu koju danas prepoznajemo, delom kao rezultat sve veće specijalizacije u različitim profesijama u kojima se sve koristi, delom zbog uvođenja novih različitih naprednijih tehnologija i medija i svih novih tržišnih mogućnosti koje se otvaraju industrijskom revolucijom. 1922. godine Vilijam A. Dvigins (engl. William A. Dwiggins) daje ime „grafički dizajn“ ovoj tada novoj oblasti primenjene umetnosti.

www.marjantrajkovski.com

Primeri primene grafičkog dizajna na sajtovima:

Iron MaidenMetallicaManowar

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s